با توجه به خاصیت فراریت بنزین، معمولا مقداری از بنزین درون مخزن در اثر گرمای محیط تبخیر می شود و به صورت بخار بنزین در بالای مخزن تجمع می کند. در بسیاری از کشورها نمی توان سوخت های تبخیر شده را در محیط رها ساخت، بلکه باید آن ها را به مانی فولد هوا هدایت کرد. برای این منظور از یک سیستم جمع آوری سوخت های تبخیر شده در هنگام متوقف بودن خودرو استفاده می شود که متعاقبا در حین حرکت، آن ها را در اختیار موتور می گذارد، در این صورت سطح آلاینده ها کاهش می یابد. این سیستم دارای یک سوپاپ ورودی، یک مخزن و یک سوپاپ خروجی است.
مخزن سوخت های تبخیر شده (کنیستر)
مخزن جمع آوری سوخت های تبخیر شده یک قوطی حاوی زغال فعال است که سوخت های تبخیر شده را هنگام متوقف بودن خودرو جذب می کند و سپس در حین حرکت، آن ها را در اختیار موتور می گذارد. بنابراین این سوخت ها فقط در شرایط خاص به موتور ارسال می شوند، لذا سطح آلاینده ها کاهش می یابد.
سوپاپ های ورودی و خروجی
مدار جمع آوری سوخت های تبخیر شده دارای دو سوپاپ ورودی و خروجی است.
الف) سوپاپ ورودی: که در مسیر مخزن سوخت به کنیستر قرار دارد و به صورت فشاری ( با افزایش فشار درون مخزن سوخت خودرو باز می شود) و یا سلونوئیدی (با خاموش شدن، موتور باز می شود) سوخت های تبخیر شده را به کنیستر انتقال می دهد. این شیر در زمان کار موتور بسته است.
ب) سوپاپ تخلیه کنیستر: این سوپاپ مدار کنیستر به مانی فولد گاز را در زمان خاموش بودن موتور کنترل و از خروج گازهای جمع آوری شده در کنیستر جلوگیری می کند. با راه اندازی موتور، سلونوئید این سوپاپ، آن را در شرایط معین باز می نماید و به سوخت های تبخیر شده به سمت مانی فولد اجازه خروج می دهد، علاوه بر آن، یک شیر یک طرفه این مسیر را کنترل می کند.
مشخصات فنی کاربراتور
برای انجام هر گونه کاری روی خودروها باید مشخصات فنی آن را از کتاب های تعمیر و نگهداری خودرو، ارائه شده توسط کارخانه سازنده اش استخراج نمود. در جدول زیر مشخصات فنی نوعی کاربراتور خودور ارائه شده است.
جهت اطلاع از مکمل های سوخت و فیلترهای سوخت موجود در فروشگاه کارن کار به لینک زیر مراجعه نمایید: