سبد محصولات موجود

carencar-empty-cart
سبد خرید شما خالیست

سبد ثبت سفارش

carencar-empty-cart
سبد ثبت سفارش شما خالیست
انتخاب خودرو
فیلتر سوخت یا فیلتر بنزین در خودرو چیست و چه نقشی دارد؟

یکی از اصلی ترین بخش های فنی در خودروهای احتراق داخلی، سیستم سوخت رسانی است. در حقیقت موتور این خودروها دارای مکانیزم مشخصی برای تولید قدرت می باشد. آن چه که در تولید احتراق و در نهایت تولید نور این مکانیزم نقش مهمی را ایفا می کند، سه عامل اصلی سوخت، برق و هوا هستند. در این صورت با ترکیب مناسبی از سوخت و هوا داخل سیلندرها، متراکم شدن و سپس جرقه زنی توسط شمع ها در زمان معین فرایند احتراق رخ می دهد. پس سیستم سوخت رسانی به عنوان یک تامین کننده اهمیت بسیار زیادی دارد. در این سیستم سوخت کافی در زمان مشخصی از مخزن مخصوصش (باک) به موتور خودرو می رسد. فیلتر سوخت یکی از بخش هایی است که در این زمینه یاری رسان است. در ادامه در خصوص فیلتر سوخت و انواع آن بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

کاربرد فیلتر سوخت (فیلتر بنزین)

عملکرد فنی موتور و خودرو، به کیفیت بنزین وابسته است. کیفیت بنزین نیز به میزان خلوص آن و درصد آلاینده های موجود در آن بستگی دارد. این موضوع یعنی این که حتی آلاینده های موجود در بنزین در مسیر سوخت‌گیری و سوخت‌رسانی نقش مهمی دارند. این آلایندگی‌ها امکان دارد حتی از طریق باک یا مخزن سوخت خود خودرو وارد بنزین شوند. در صورتی که حتی بخشی از این آلاینده‌ها و ذرات ناخالصی به موتور و محفظه احتراق برسنذ، فرایند احتراق به درستی انجام می شود. در نتیجه بازده موتور پایین می آید و رفته رفته قطعات مختلف موتور دچار استهلاک و آسیب جدی می‌شوند. بنابراین در حفظ سلامت قطعات موتور، افزایش کارایی و عملکرد آن‌ها، تصفیه و غربال شدن بنزین اهمیت بسیار زیادی دارد. فراموش نکنید که این روزها میزان خلوص و پاکیزگی جهت کاهش سطح آلایندگی از موارد مهم در بررسی خودروها محسوب می‌شوند. فیلتر سوخت (فیلتر بنزین) دقیقا همان قطعه‌ای است که این وظیفه خطیر را بر عهده دارد و تمام ناخالصی‌های بنزین را تا حد امکان در مسیرش به‌سمت موتور پاکسازی و جذب می‌کند.

پس کاربرد فیلتر بنزین خودرو عبارت است از:

  • کاهش سطح آلایندگی خودرو.
  • حفاظت از قطعات سیستم سوخت رسانی مانند انژکتور
  • بهبود شرایط احتراق، بالا بردن بازده موتور و افزایش کیفیت عملکرد فنی خودرو.
  • پیشگیری از زنگ‌ زدن قطعات موتور مانند سیلندرها یا سوپاپ‌ها از طریق جذب رطوبت‌های احتمال موجود در سوخت.

گرد و خاک، تکه‌های اکسید فلزات، خرده‌های فلز و رطوبت احتمالی موجود در بنزین ذرات و آلودگی‌هایی هستند که فیلتر از بنزین جذب می‌کند و مانع از ورودشان به کانال سوخت‌رسانی می‌شود. رطوبت احتمالی موجود در بنزین نیز ممکن است منجر به زنگ‌زدگی بخش‌های فلزی موتور، خام‌سوزی‌های احتمالی و تأثیر منفی در احتراق شود.

فیلتر سوخت در خودروهای کاربراتوری و انژکتوری

همان طور که می دانید فیلتر بنزین از انژکتورها محافظت می کند. در حقیقت این نکته به تفاوت سیستم‌های سوخت‌رسانی کاربراتوری و انژکتوری برمی گردد. در سیستم‌های کاربراتوری که قدیمی تر هستند، سوخت رسانی از طریق ژیگلورهای کاربراتور که مجرای خروج سوختند داخل منیفلد هوا ریخته شده و بعد از مخلوط شدن با هوا به سیلندر می‌ریزد. چون قطر خروجی ژیگلور‌ها حدودا به نیم سانت می‌رسد، در نتیجه احتمال گرفتگی این خروجی با ذرات کوچک و ریز کاهش می‌یابد. فراموش نکنید ذراتی که وارد موتور خودرو می شوند، در عملکرد احتراق اثر دارند. در سیستم‌های انژکتوری بنزین از سیستم پاشش انژکتورها که مثل سرنگ یا شیر برقی سوخت را به منیفولد گاز می برند، اهمیت فیلتر بنزین بسیار زیاد است. انژکتورها سوخت را مثل ذرات پودر یا گاز درون منیفلد می‌پاشند. و سوخت از سوراخ‌ها و منافذ بسیار ریز خروجی انژکتورها خارج می شود. در نهایت هرگونه آلاینده یا ذرات معلق موجود در بنزین در این خروجی‌ها می ماند و که باعث مسدود شدن آنها می شود. در آخر مانع از پاشش سوخت و عملکرد بهینه سوخت‌رسانی می گردد. این معضل باعث احتراق نامناسب و ناقص شده و حتی ممکن است مانع از روشن شدن خودرو گردد.

فیلتر سوخت در خودروهای کاربراتوری و انژکتوری

محل قرار گرفتن فیلتر سوخت

محل قرار گرفتن فیلتر سوخت از خودرویی به خودروی دیگر نتفاوت است. با این حال این قطعه مهم از مسیر بنزین در سیستم سوخت‌رسانی از باک به ‌سمت موتور قرار می گیرد. چنانچه خودرو قدیمی باشد، در یکی از بخش های زیر می توانید آن را بیابید:

  • نزدیک موتور
  • درون محفظه موتور
  • زیر خودرو نزدیک به مخزن سوخت

در خودروهای امروزی، این فیلتر درون باک بنزین قرار گرفته است. یعنی درون باک یک صفحه توری مشاهده می کنید که مثل یک پیش فیلتر بوده و مثل یک صافی عمل می کند و جلوی ورود ذرات بزرگ آلاینده به درون پمپ بنزین را می گیرد. در همین مسیر پس از پمپ فیلتر سوخت قرار دارد. فیلتر بنزین برای انجام وظیفه خود و تصفیه بنزین به فشار سوخت نیاز دارد و این فشار از پمپ تأمین می‌شود.

محل قرار گرفتن فیلتر سوخت

ساختار فیلتر سوخت (فیلتر بنزین)

باید گفت فیلتر بنزین از اجزای اصلی زیر تشکیل شده است:

  1. پوسته یا محفظه بیرونی که ممکن است پلاستیکی یا فلزی باشد.
  2. مسیر ورودی یا لوله ورودی
  3. مسیر خروجی یا لوله خروجی
  4. فیلتر که درون محفظه است

جنس فیلتر بنزین معمولا از جنس نمد، کاغذ یا پارچه است. اما عموما برای این که این فیلتر کارایی بیشتر و عملکرد بهینه در فیلتراسیون بنزین داشته باشد، آن را به صورت چین‌دار و پره‌پره می‌سازند. حال فیلتر مثل یک استوانه توخالی پره‌ای داخل محفظه پلاستیکی یا فلزی قرار داده می شود. بنزین با فشار از لوله خروجی وارد این محفظه شده و ضمن حرکت پرفشار درون پره‌های فیلتر تصفیه و از لوله خروجی به سمت شلنگ‌های کانال سوخت رسانی حرکت می‌کند.

انواع فیلتر سوخت (فیلتر بنزین)

به طور کلی فیلتر های سوخت دو نوع هستند که از نظر جنس، تراکم و کیفیت ساخت با هم فرق دارند.

  • فیلترهای کارتریجی.
  • فیلترهای غیر کارتریجی.

در فیلترهای کارتریجی ، محفظه فیلتر از جنس فلز بود ه که قابلیت باز و بسته‌شدن نیز دارد. در این صورت جهت تعویض فیلتر محفظه باز می شود و کاغذ یا نمد فیلتر عوض می‌شود. در فیلترهای غیر کارتریجی محفظه می‌تواند فلزی یا پلاستیکی باشد و معمولا به‌صورت کامل عوض می‌شود و محفظه پک بوده و قابل باز شدن نیست.

انواع فیلتر سوخت (فیلتر بنزین)

زمان تعویض فیلتر سوخت

زمان تعویض فیلتر سوخت به موقعیت مکانی و محل زندگی شما بستگی دارد. در شهرهایی مثل تهران و جنوب ایران که آلاینده های محیطی نظیر آلودگی هوا و ریزگرد های زیادند، عمر تمامی فیلتر های موتور خودرو از جمله فیلتر بنزین کاهش می یابد. به طور معمول خودروسازان در دفترچه های راهنمای خودرو زمان تعویض فیلتر بنزین را ذکر می کنند. اما معمولا گفته می شود هر 20 الی 25 هزار کلیومتر کارکرد خودرو فیلتر بنزین را عوض کنید. اما ما به شما توصیه می کنیم که بدلیل ارزان قیمت بودن این قطعه در زمان تعویض روغن ،فیلتر بنزین را نیز تعویض نمایید.

امیدواریم مطالب این بخش نیز مفید واقع شده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید.

جهت اطلاع از مکمل های سوخت و فیلترهای سوخت موجود در فروشگاه کارن کار به لینک های زیر مراجعه نمایید:

مکمل های سوخت موجود در فروشگاه کارن کار

فیلترهای سوخت موجود در فروشگاه کارن کار