سبد محصولات موجود

carencar-empty-cart
سبد خرید شما خالیست

سبد ثبت سفارش

carencar-empty-cart
سبد ثبت سفارش شما خالیست
انتخاب خودرو
آشنایی با انواع سنسورهای خودرو و کاربرد آنها (بخش اول)

سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی

از سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی در سیستم الکترونیکی پاشش بنزین، نوع کنترل فشار مانی فولد هوای ورودی (D-EFI) برای حس کردن فشار داخلی مانی فولد هوای ورودی استفاده می شود. این سنسور در بعضی از خودروها مستقیما بر روی مانی فولد هوا بسته شده و در بعضی دیگر از خودروها از طریق یک شیلنگ خلایی به مانی فولد هوا متصل است.

سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی

سنسور مانی فولد هوا از طریق سه سیم به پردازشگر موتور متصل است. یکی از سیم ها یک ولتاژ ثابت 5 ولتی از طریق پردازشگر موتور به سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی ارسال می نماید. سیم دیگر برای ارسال سیگنال به پردازشگر موتور و دیگری سیم اتصال بدنه است. در داخل بعضی از سنسورهای فشار مانی فولد هوای ورودی از یک دیافراگم سیلیکونی استفاده شده است. زمانی که موتور در دور آرام است و خلا موتور زیاد، یک سیگنال یک ولتی به پردازشگر موتور ارسال می شود و زمانی که دریچه ی گاز کاملا باز است، خلا کاهش می یابد و تقریبا ولتاژ 4.5 ولت از طریق سنسور به پردازشگر موتور ارسال می گردد.

سنسور مانی فولد هوا

در شکل مدار الکتریکی  سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی و پردازشگر موتور ترسیم شده است.

شکل مدار الکتریکی  سنسور فشار مانی فولد هوای ورودی

سنسور اندازه گیری جریان هوا

سنسور اندازه گیری جریان هوا و سیستم های الکترونیکی پاشش بنزین نوع کنترل جریان هوا (L-EFI) برای حس کردن مقدار هوای ورودی مورد استفاده قرار می گیرد. از سیگنال مقدار هوای ورودی برای محاسبه مدت پاشش اولیه و زاویه ی تایمینگ اولیه استفاده می گردد. امروزه در خودروها از انواع اندازه گیر جریان هوا استفاده می شود که عبارتند از:

  • نوع تیغه ای
  • نوع جریان گردابی کارمن
  • نوع سیم داغ

نوع سیم داغ

این سنسور در مسیر هوای ورودی بین هواکش و بدنه دریچه ی گاز قرار گرفته است. در سنسور جرم هوای ورودی دمای سیم داغ حدود 200 درجه سانتی گراد گرم می شود و هوای ورودی از روی سیم عبور می نماید و دمای سیم کاهش می یابد. با افزایش مقدار هوای عبوری دمای سیم بیشتر افت می کند. از آن جایی که دمای سیم داغ کاهش می یابد، مقاومت آن نیز کاسته می شود. زمانی که موتور در حال کار است، جریان هوا به طور مداوم تغییر می کند و مقاومت سیم داغ نیز تغییر می یابد و یک سیگنال ولتاژ متغیر به پردازشگر موتور ارسال می گردد.

نوع سیم داغ

در شکل مدار الکتریکی سنسور اندازه گیری جریان هوا از نوع سیم داغ نشان داده شده است.

شکل مدار الکتریکی سنسور اندازه گیری جریان هوا

سنسور موقعیت دریچه گاز

این سنسور روی بدنه ی دریچه ی گاز متصل شده و شامل پتانسیومتری است که با باز و بسته شدن دریچه ی گاز عمل می نماید. این سنسور زاویه ی باز بودن دریچه ی گاز را به ولتاژ تبدیل می کند و آن را به صورت سیگنال به پردازشگر موتور ارسال می نماید.  این سنسور از طریق سه سیم به پردازشگر موتور متصل شده است و موقعیت دریچه ی گاز را تشخیص می دهد.

سنسور موقعیت دریچه گاز

نوع دیگری از این سنسورها با چهار سیم به پردازشگر موتور متصل شده است به طوری که سیم چهارم موقعیت دور آرام را ب پردازشگر موتور اعلام می نماید.

نوع دیگر سنسور موقعیت دریچه گاز

ولتاژ ثابت 5 ولت از طریق پردازشگر موتور سنسور موقعیت دریچه ی گاز را تغذیه می کند. سنسور موقعیت دریچه ی گاز هچنین دارای یک سیم سیگنال و یک سیم اتصال بدنه است.

سیگنال سنسور موقعیت دریچه گاز

سنسور موقعیت دریچه ی گاز یک مقاومت متغیر است که به محور دریچه ی گاز متصل شده است. ولتاژ سنسور موقعیت دریچه ی گاز در دور آرام 0.5 تا 1 ولت و در زمانی که دریچه ی گاز کاملا باز باشد در حدود 4.5 ولت است.

سنسور موقعیت دریچه ی گاز

پردازشگر موتور با استفاده از این سنسور وضعیت دور آرام یا باز بودن کامل دریچه ی گاز را تشخیص می دهد.

سنسور ضربه (سنسور ناک)

سنسور ناک بروی بلوکه ی سیلندر یا سرسیلندر موتور بسته می شود.

سنسور ضربه (سنسور ناک)

زمانی که خودسوزی در موتور اتفاق می افتد، پردازشگر موتور با استفاده از سیگنال ناک سنسور تایمینگ جرقه را ریتارد می نماید تا از خودسوزی جلوگیری نماید.

سنسور ضربه (سنسور ناک)

این سنسور شامل یک کریستال پیزو الکتریک است که نولید ولتاژ می نماید، زمانی که در موتور احتراق ناقص ایجاد گردد، لرزشی در بلوکه سیلندر و سرسیلندر به وجود می آید و سنسور این لرزش را به یک سیگنال ولتاژ تبدیل و آن را به پردازشگر موتور ارسال می کند و پردازشگر موتور تایمینگ جرقه را ریتارد می نماید.

سنسور ضربه (سنسور ناک)

کوبش در موتور باعث خرابی قطعات داخلی موتور (مانند پیستون، شاتون، سوپاپ ها واشر سرسیلندر و شمع) می گردد. در شکل مدار الکتریکی ناک سنسور موتور ترسیم شده است.

شکل مدار الکتریکی ناک سنسور موتور

برای مطالعه "بخش دوم آشنایی با انواع سنسورهای خودرو و کاربرد آنها" کلیک کنید.