برای ایجاد قدرت در موتورهای احتراق داخلی، لازم است که سوخت در کنار اکسیژن هوا قرار گیرد و محترق شود تا انرژی سوخت آزاد گردد. برای تامین این هوا که باید کاملا تمیز و عاری از ذرات گرد و غبار باشد از سیستم هوارسانی در موتور استفاده می شود. این سیستم از دریچه ورودی هوا، هواکش فیلتر و مسیر ارسال هوا به کاربراتور تشکیل شده است.
وظایف سیستم هوارسانی موتور
سیستم هوارسانی موتور، علاوه بر تصفیه ی هوای ورودی به موتور، باید اجازه دهد که هوا به مقدار کافی وارد شود تا موتور به صورت بهینه کار کند، همچنین فیلتر هوا، همانند یک صدا خفه کن وظیفه دارد صدای هوای ورودی به موتور را کاهش دهد. وظیفه دیگر هواکش متوقف نمودن شعله هنگام پس زدن شعله به داخل مانی فولد ورودی است. در شکل زیر مجموعه هواکش در موتور کاربراتوری و مجموعه هواکش در موتور انژکتوری نشان داده شده است.
تفاوت این دو سیستم هوارسانی در بخش ورد هوا به شرح زیر است:
- در سیستم هوارسانی موتور کاربراتوری هوا از بالای کاربراتور وارد شده، با سوخت مخلوط شده سپس وارد مانی فولد می گردد.
- در سیستم هوارسانی موتورهای انژکتوری هوا مستقیما وارد مانی فولد می گردد.
انواع فیلتر هواکش
فیلترهای هواکش در انواع سیمی (روغنی) و کاغذی (خشک) ساخته می شوند. امروزه فیلترهای هواکش متداول، از نوع کاغذهای خشکی است که به صورت تا شده و چین چین در آمده است. این روش باعث می شود که از حجم فیلتر کاسته شود و سطح عبور هوای فیلتر افزایش یابد. فیلترهای هواکش مورد استفاده در موتورهای کاربراتوری معمولا به صورت گرد ساخته می شود. توری فلزی نصب شده در سطح داخلی فیلتر به صورت تکیه گاه کاغذ فیلتر عمل می کنند. هم چنین در صورت پس زدن شعله به داخل مانی فولد ورودی، حرارت آن را جذب می نماید. محفظه ی هواکش این فیلترها معمولا به صورت فلزی ساخته می شوند.
اغلب هواکش های موتورهای کاربراتوری معمولا دارای یک مسیر کنار گذرند. در نتیجه هنگام سرد بودن موتور، مسیر هوای ورودی توسط یک سوپاپ کنترل حرارتی تغییر می کند و هوای ورودی از روی مانی فولد دود عبور می نماید تا هوای ورودی گرم شود و به تبخیر بهتر سوخت منجر گردد.
فیلتر مورد استفاده در موتورهای انژکتوری معمولا به صورت تخت ساخته می شود و در داخل یک محفظه ی پلاستیکی قرار می گیرد.
در برخی مدل ها، هوای فیلتر شده توسط یک کانال خرطومی لاستیکی به ورودی موتور منتقل می شود. اگر این کانال ارتباطی به هر نحو سوراخ گردد بر اثر آن هوای فیلتر نشده به موتور وارد خواهد شد. معمولا لبه های فیلتر را لاستیکی می سازند تا آب بندی مناسب فیلتر و محفظه ی هواکش امکان پذیر گردد.
تعویض نکردن به موقع فیلتر هوا سبب به وجود آمدن عیوب زیر می گردد:
- افزایش مصرف سوخت
- کاهش عملکرد موتور
- افزایش آلاینده ها
- کاهش عمر مفید موتور
برای دست یابی به کارکرد بهینه ی موتور لازم است فیلتر هوا طبق دستورالعمل کارخانه ی سازنده ی خودرو (فیلتر) تعویض شود.
جهت اطلاع از فیلترهای هواکش موجود در فروشگاه کارن کار می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
فیلترهای هواکش موجود در فروشگاه کارن کار