سیستم سوخت شامل انژکتورهای نوع الکترومگنتی، ریل سوخت، رگلاتور فشار سوخت، پمپ بنزین که با فشار مدار سوخت را تغذیه می نماید و پردازشگر موتور که انژکتورها و پمپ بنزین را براساس اطلاعاتی که از سنسورها دریافت کرده، فعال و کنترل می نماید. دو نوع فیلتر سوخت وجود دارد که یکی در داخل باک بنزین و دیگری در محفظه ی موتور یا زیر خودرو تعبیه شده است و یک سیستم کنترل آلایندگی بخار سوخت است شامل لوله های بخار سوخت، کنیستر و سایر اجزاء می باشد، بر روی خودرو نصب شده اند.
پمپ بنزین
پمپ بنزین براساس محل قرارگیری آن به دو نوع بیرون از باک و داخل باک تقسیم می شود.
پمپ بنزین بیرون از باک
این نوع پمپ بنزین در خارج از باک در مسیر لوله ی ارسال سوخت قرار می گیرد که امروزه به علت داشتن سر و صدای بیشتر و گلی شدن (به دلیل نداشتن محافظ و احتمال نشتی سوخت) دیگر از این نوع پمپ استفاده نمی شود.
پمپ بنزین داخل باک
این نوع از پمپ بنزین در داخل باک خودرو قرار می گیرد. این نوع پمپ بنزین به دلیل دارا بودن ویژگی هایی از قبیل جلوگیری از نشتی سوخت و قفل گازی و سر و صدای کمتر بسیار متداول تر است.. بر روی این نوع از پمپ بنزین ها یک سوپاپ یک طرفه و یک سوپاپ اطمینان نصب شده است.
سوپاپ یک طرفه
سوپاپ یک طرفه زمانی که موتور خاموش می گردد، جلوی برگشت سوخت از ریل سوخت و لوله ارسال سوخت را می بندد. بنابراین، فشار سوخت بین پمپ بنزین و رگلاتور فشار سوخت ثابت می ماند و این عملکرد باعث روشن شدن سریع موتور گرم می گردد.
سوپاپ اطمینان
برای جلوگیری از شکستگی لوله ی سوخت ارسالی و نشتی بنزین، در زمانی که لوله ی ارسال سوخت و فیلتر بنزین مسدود می گردد، بنزین تحت فشار به باک برگشت داده می شود.
مدار تغذیه (برق) پمپ بنزین
در خودروهای مجهز به سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین، پمپ بنزین فقط در زمانی که موتور روشن است عمل می نماید. امروزه در زمان باز کردن سوئیچ به 3 تا 5 ثانیه پمپ بنزین روشن می ماند و سپس خاموش می گردد و پس از روشن شدن موتور پمپ بنزین کار می کند.
نحوه ی عملکرد مدار تغذیه ی پمپ بنزین به صورت زیر است:
فعال شدن پمپ بنزین توسط مدار فرمان آن. ابتدا جریان الکتریکی باتری را بعد از عبور از فیوز ترمینال (IG) سوئیچ به رله ی پمپ بنزین می رسد و از طریق ترانزیستور داخلی پردازشگر به بدنه متصل می شود. با فعال شدن این ترانزیستور توسط پردازشگر پلاتین داخل رله پمپ بنزین، جریان اصلی برای به کار انداختن پمپ بنزین را ارسال می نماید.
در بعضی از خودروها رله ی پمپ بنزین و رله ی کنترل موتور به صورت یک مجموعه ساخته شده اند که به آن رله ی دوبل گفته می شود.
رگلاتور فشار سوخت
در شکل زیر موقعیت قرارگیری رگلاتور فشار سوخت نشان داده شده است. فضای داخل رگلاتور فشار سوخت با استفاده از یک دیافراگم به دو قسمت محفظه خلا (قسمت فنر) و محفظه سوخت تقسیم می شود. سوخت ارسال شده از پمپ بنزین وارد محفظه سوخت رگلاتور فشار سوخت شده، سوپاپ متصل به دیافراگم را به سمت بالا حرکت داده تا با نیروی فنر در قسمت محفظه خلا به تعادل برسد. سوخت اضافی از طریق سوپاپ به باک برگردانده می شود. محفظه ی خلا رگلاتور فشار سوخت از طریق شیلنگ به مانی فولد هوای ورودی متصل می باشد.
رگلاتور فشار سوخت، یک سوپاپ تنظیم کننده فشار سوخت است که عملکرد آن ثابت نگه داشتن فشار سوخت با توجه به خلا مانی فولد هوای ورودی می باشد. تغییر فشار در ریل سوخت بر روی حجم پاشش تاثیر دارد. در زمان ثابت بودن خیز انژکتور (وصل بودن جریان الکتریکی به انژکتورها) فشار سوخت زیاد در ریل مقدار پاشش سوخت را افزایش و فشار سوخت ضعیف در ریل مقدار پاشش را کاهش می دهد. در شکل زیر رابط بین فشار سوخت و خلا مانی فولد ورودی به نمایش در آمده است.
رگلاتور نصب شده داخل باک
در خودروهای جدید فشار پشت انژکتورها از فشار داخل مانی فولد هوا مستقل است. در سیستم های سوخت رسانی بدون جریان برگشت بنزین به دلیل آن که سیستم در یک فشار تغذیه ثابت عمل می کند پردازشگر موتور تغییرات متعددی کرده است. پردازشگر موتور چنین سیستمی قادر است که زمان پاشش انژکتورها را با دقت فراوان بر حسب فشار مانی فولد هوا تنظیم کند در این حالت فشار مانی فولد هوا توسط پردازشگر موتور در امر کنترل پاشش سوخت منظور می گردد، برخلاف سیستم های قبلی که توسط رگلاتور این عمل انجام می گرفت.
ریل سوخت
ریل سوخت، سوخت را به انژکتورهایی که به آن متصل شده اند تقسیم می نماید. هم چنین افت و خیزهای اندک و احتمالی زمان پاشش انژکتورها را جذب می نماید.
سیستم اتوماتیک قطع سوخت (سوئیچ اینرسی)
امروزه در تعدادی از خودروها از این سیستم استفاده می شود. سیستم اتوماتیک قطع سوخت یک وسیله ی ایمنی برای جلوگیری از آتش گرفتن خودرو در زمان تصادف است. سنسور این سیستم، در صورت تشخیص تصادف جریان الکتریکی پمپ بنزین را قطع می نماید و محل قرار گرفتن آن در محفظه موتور است. اگر خودرو تصادف نماید، ساچمه به سمت بالا حرکت می کند و به صفحه ی متحرک فشار وارد می کند و سوئیچ در حالت خاموش قرار می گیرد.
توجه
پس از عمل نمودن سیستم اتوماتیک قطع سوخت، لازم است سوئیچ ریست را، بعد از تعویض سنسور یا تصادف فشار دهید، در غیر این صورت موتور روشن نمی شود.
جهت اطلاع از مکمل های سوخت و فیلترهای سوخت موجود در فروشگاه کارن کار می توانید به لینک های زیر مراجعه نمایید:
مکمل های سوخت در فروشگاه کارن کار
فیلترهای سوخت موجود در فروشگاه کارن کار