سبد محصولات موجود

carencar-empty-cart
سبد خرید شما خالیست

سبد ثبت سفارش

carencar-empty-cart
سبد ثبت سفارش شما خالیست
انتخاب خودرو
آشنایی با انواع سنسورهای خودرو و کاربرد آنها (بخش دوم)

سنسور دور موتور یا سنسورزاویه می للنگ

این سنسور در خودرو بر روی پوسته ی کلاچ یا بر روی فولی سر میل لنگ نصب می شود و اطلاعات مربوط به میزان دور موتور و موقعیت TDC (نقطه ی حرکت بالای سیلندر یک و چهار) را اندازه گیری و به ردازشگر موتور ارسال می نماید.

سنسور دور موتور یا سنسورزاویه می للنگ

نحوه عملکرد این سنسور به این صورت است که فلایویل دندانه دار متصل به میل لنگ یا صفحه دندانه دار متصل به جلوی میل لنگ از مقابل سنسور مغناطیسی عبور می کند و با عبور این دندانه ها از مقابل سنسور، میدان مغناطیسی آن تغییر می یابد و ولتاژهای متناسبی را ایجاد می کند.

عملکرد سنسور دور موتور یا سنسورزاویه می للنگ

اطلاعات این سنسور توسط پردازشگر موتور برای محاسبه پارامترهای گوناگونی نظیر مدت پاشش سوخت، زمان جرقه زنی مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی از خودروها این سنسور از نوع اثرهال است.

این سنسور در خودروهای دلکودار در داخل دلکو تعبیه شده است. در شکل مدار الکتریکی سنسور زاویه ی میل لنگ نشان داده شده است.

شکل مدار الکتریکی سنسور زاویه ی میل لنگ

سنسور موقعیت میل سوپاپ

سنسور موقعیت میل سوپاپ نقطه ی مرگ بالای سیلندر یک در زمان تراکم را مشخص می نماید. دو نوع از سنسور موقعیت میل سوپاپ وجود دارد.

سنسور موقعیت میل سوپاپ

یکی از آن ها از نوع سنسور اثرهال و دیگری از نوع مقاومت مغناطیسی می باشد. هر دو نوع بر روی ابتدا یا انتهای میل سوپاپ نصب می شوند. در سنسورهای موقعیت میل سوپاپ، از نوع اثرهال ولتاژ 5 ولتی از طریق پردازشگر موتور تغذیه می گردد و سیگنال موج مربعی از طریق این سنسور به پردازشگر موتور ارسال می شود. این سیگنال مستقیما توسط پردازشگر موتور به کار می رود. اطلاعات دریافتی از این سنسور، پردازشگر موتور را قادر می سازد که:

  1. کوئل و انژکتورها را بر اساس ترتیب احتراق کنترل کند.
  2. مقدار آوانس جرقه ی سیلندرها را برای از بین بردن ضربه کاهش دهد.
  3. سیلندرها را برای جرقه زدن در زمان دقیق احتراق شناسایی کند.

در شکل مدار سنسور موقعیت میل سوپاپ از نوع اثرهال نشان داده شده است.

شکل مدار سنسور موقعیت میل سوپاپ از نوع اثرهال

سنسور اکسیژن

اکسیژن سنسور بر روی مانی فولد دود یا لوله اگزوز بسته شده است.

سنسور اکسیژن

در استاندارد OBD II دو عدد اکسیژن سنسور که یکی قبل کاتالیست کانورتور و دیگری بعد از آن قرار گرفته است. از اکسیژن سنسور بالائی (قبل از کاتالیست کانور تور) برای مدت زمان پاشش سوخت و از اکسیژن سنسور پائینی (بعد از کاتالیست کانور تور) برای مشخص کردن راندمان کاتالیست کانور تور استفاده می گردد. پردازشگر موتور با استفاده از اطلاعات اکسیژن سنسور بالائی مدت زمان پاشش سوخت برای نگه داشتن نسبت سوخت و هوای مناسب در زمان عملکرد حلقه ی بسته ی موتور لازم است. دو نوع اکسیژن سنسور وجود دارد:

  • نوع زیرکنیوم
  • نوع تیتانیوم

این دو نوع سنسور از لحاظ طراحی مشابه ولی از لحاظ عملکردی متفاوت اند. در خودروهای جدید اکسیژن سنسور چهار سیم دارد. این سنسورها دارای گرم کن الکتریکی داخلی هستند. دو سیم آن برای تغذیه ی ولتاژ و اتصال بدنه است. این سنسورها به نام اکسیژن سنسور گرم کن دار، نامیده می شود.

دو نوع اکسیژن سنسور

ولتاژ مورد نیاز این نوع اکسیژن سنسورها مستقیما از طریق سوئیچ جرقه، رله یا از پردازشگر موتور تغذیه می شود. در حالت گرم شدن موتور و دور آرام و زمانی که دور موتور پائین است. جریان برق گرم کن اکسیژن سنسور برقرار است. اگر موتور در شرایط عملکردی نرمال و دور موتور بالا جریان دودهای خروجی، درجه حرارت سنسور را بالا می برد و پردازشگر موتور جریان برق گرم کن سنسور اکسیژن را قطع می نماید. سنسورهای اکسیژن تا زمانی که در دمای °C 350- °C 400 قرار نگیرد عملکرد موثری نخواهند داشت. در اکسیژن سنسور نوع زیرکنیوم ولتاژ بین 0 تا 1 ولت تولید می گردد. در خودروهای فاقد کاتالیست کانور تور از یک پتانسیومتر متغیر برای تنظیم مخلوط سوخت هوا استفاده می شود. در شکل مدار الکتریکی اکسیژن سنسور ترسیم شده است.

ولتاژ مورد نیاز این نوع اکسیژن سنسوره

سنسور درجه حرارت مایع خنک کاری موتور و سنسور درجه حرارت دمای هوای ورودی

هر دو از نوع ترمیستور هستند. زمانی که ترمیستور سرد است مقاومت آن خیلی بالا می باشد و با گرم شدن مقدار مقاومت، کاهش می یابد. معمولا این دو سنسور دارای دو سیم هستند و به پردازشگر موتور متصل می باشند. یکی از این سیم ها برای ارسال سیگنال به پردازشگر موتور و دیگری برای اتصال بدنه سنسور می باشد.

سنسور درجه حرارت مایع خنک کاری موتور

این سنسورها از نوع (NTC) می باشند. پردازشگر موتور ولتاژ ثابت 5 ولت را از طریق سیم سیگنال به طرف سنسور فرستاده و پردازشگر موتور افت ولتاژ در سنسور را حس می نماید. زمانی که موتور سرد است و مقاومت سنسور بالا، افت ولتاژ آن در حدود 4.5 ولت می باشد. اگر درجه حرارت موتور نرمال باشد افت ولتاژ خیلی کم خواهد بود. در بعضی از خودروها سنسور دمای هوای ورودی در داخل سنسور فشار مانی فولد ورودی نصب می گردد. پردازشگر موتور با استفاده از سیگنال های سنسور درجه حرارت مایع خنک کننده ی موتور و سنسور دمای هوای ورودی بسیاری از خروجی ها را کنترل می نماید. برای مثال پردازشگر موتور نسبت سوخت و هوا را در زمانی که سنسور درجه حرارت مایع خنک کننده دمای موتور را سرد نشان می دهد غنی تر می نماید.

پردازشگر موتور نسبت سوخت و هوا

پردازشگر موتور نسبت سوخت و هوا

در شکل مدار الکتریکی سنسور درجه حرارت مایع خنک کاری موتور را نمایش می دهد.

شکل مدار الکتریکی سنسور درجه حرارت مایع خنک کاری موتور

سنسور سرعت خودرو

این سنسور بر روی گیربکس قرار گرفته و سرعت چرخش شفت خروجی گیربکس را مشخص می نماید. این سنسور شامل یک آهنربای دائم، یک سیم پیچ و یک هسته می باشد.

سنسور سرعت خودرو

این سنسور براساس قانون القاء جریان الکتریکی کار می نماید در اطراف آهنربا میدان مغناطیسی وجود دارد. اگر در کنار آهنربا یک سیم پیچ و یک قطعه آهنی در کنار آهنربا به حرکت در آید. در میدان مغناطیسی آهنربا به هم ریختگی تغییراتی ایجاد می کند. این تغییرات در سیم پیچ جریان الکتریکی را القاء می کند که این جریان الکتریکی به صورت سیگنال های الکتریکی می باشد.

سنسور سرعت خودرو

با استفاده از سیگنال ولتاژ متناوب که تعداد چرخش روتور می باشد می توان سرعت خودرو را مشخص نمود. سیگنال خروجی مطابق با نوع خودرو به دو نوع مختلف می باشد:

  • نوع ولتاژ خروجی
  • نوع مقاومت متغیر

در شکل مدار یک نوع سنسور سرعت خودرو نمایش داده شده است.

مدار یک نوع سنسور سرعت خودرو

امیدواریم مطالب بخش اول و دوم "آشنایی با انواع سنسورهای خودرو و کاربرد آنها" مورد توجه شما قرار گرفته باشد.